Funderingsherstel Naarden

Een blok woningen in Naarden, welke gebouwd is in de jaren 20 van de vorige eeuw, is gebouwd op staal. Een hoekwoning van dit blok vertoond behoorlijke scheuren, zowel in de gevel als binnen in de woning, en de vloeren lopen allemaal schuin richting de zijgevel. De laatste jaren zijn de scheuren steeds erger en meer geworden.

Het is duidelijk dat met name de zijgevel van de hoekwoning flink aan het verzakken is. De eigenaren van de woning beseffen hierdoor dat er iets moet gebeuren aan de fundering. Om te onderzoeken wat precies de grondgesteldheid is ter plaatse van hun woning, hebben zij 2 sonderingen laten maken. Hieruit blijkt inderdaad dat de draagkrachtige zandlaag dieper ligt dan het aanlegniveau van de fundering. De ‘slappe’ grondlagen tussen de fundering en de draagkrachtige zandlaag zorgen ervoor dat de woning verzakt.

Om het proces te stoppen van de verzakking van de woning zijn er verschillende mogelijkheden onderzocht. Uiteindelijk is er gekozen om de volledige woning op een nieuwe fundering te plaatsen, waarbij tevens een nieuwe begane grondvloer is aangebracht. Hiervoor zijn in de woning korte funderingspalen geschroefd tot in de draagkrachtige zandlaag. Op deze funderingspalen is een nieuwe betonvloer gestort, welke met kassen (een soort ‘handjes’) in de draagmuren en gevels van de woning gestort worden. Deze ‘handjes’ van beton vangen de draagmuren en gevels op, en brengen de belasting naar de nieuwe funderingspalen. Uiteindelijk wordt zo de gehele woning opgevangen op een nieuwe fundering en wordt de oude fundering buiten werking gesteld.

Tegelijk met het funderingsherstel is er besloten om de leefruimte in de woonkamer te vergroten, door aan de zijgevel een doorbraak te maken en er een nieuwe aanbouw aan te maken.

 

IMG_3552

Bestaande situatie voorgevel

IMG_3562

Bestaande situatie zijgevel / achtergevel

IMG_4096

Opvang zijgevel in verband met de uitbouw

IMG_4103

Schroeven van de funderingspalen in de woning

IMG_4105

Aangebrachte funderingspaal in de woning